Aydın İşyeri Hemşiresi Görevleri Nelerdir?

Aydın işyeri hemşireliği 6383 sayılı hemşirelik kanununda belirtilen bir maddeye göre tanımlanır. Bu mesleğe göre iş sağlığı ve güvenliği kapsamında görevlendirilen ve bakanlık tarafından belirtilen kararlar doğrultusunda faaliyet gösteren hemşireler işyeri hemşireliği olarak adlandırılır. Bu profesyoneller, işyerinde hemşirelik mesleğini icra eden iş sağlığı ve güvenliği akanında görevli olan ve işyeri hemşiresi hemşireliği belgesine sahip olan kişilerdir.

İşyeri hemşiresi olabilmek için güncel mevzuatlara göre ilgili kanunların tanımladığı mesleklerin ötesinde ek eğitim alınması gerekir. İşyeri hemşireliği sertifikası elde etmek bu mesleği icra etmek isteyenler için bir zorunluluktur.

İşyeri hemşireliği sertifikası alabilmek için öncelikle bir işyeri hemşireliği kursuna kaydolunmalı ve gerekli eğitimleri başarıyla tamamlamalısınız. Ardından bu kursun sonunda yapılan sınavda en az 60 puan alarak başarı sağlamalısınız. Bu şartları yerine getiren adaylar Çalışma Bakanlığından resmi olarak işyeri hemşireliği sertifikası almaya hak kazanırlar.

İşyeri Hemşirelerinin Görev ve Yetkileri Nelerdir?

İşyeri hemşireliği görevleri ve sorumlulukları şu şekilde ifade edilebilir;

  • İşyerinde bulunan diğer sağlık destek personeline katkıda bulunarak çalışmalarına destek olur.
  • İşyeri hekimi ile birlikte diğer iş sağlığı ve güvenliği görevlerini düzenli olarak yerine getirirler.
  • İşyerinin temizlik koşullarını denetler ve hijyen konularında gereken takip işlemlerini üstlenirler.
  • İlk yardım gerektiren durumlarda işyeri hekimi ile birlikte sistematik bir şekilde çalışırlar.
  • İşyerindeki personellere sağlık alanında eğitim verir ve bu eğitimlerin başında yer alırlar.
  • İşyerinde çalışanların sağlık tetkiklerini ve muayenelerini düzenler ve bu süreçte gereken iş birliğini sağlarlar.
  • İşyerinde çalışan personelin sağlık durumlarını ve çalışma koşullarını muayene form tutanağında kaydeder ve işyeri hekimi ile iş birliği yaparak çalışanların muayenelerini gerçekleştirirler.
  • İşyeri hemşiresi, işyeri hekimi ile koordineli bir şekilde çalışarak gerekli verileri toplar ve kayıt altına alır.

İşyeri hemşiresi, iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli bir rol oynar ve çalışanların sağlığını korumak, işyerindeki sağlık standartlarını sürdürmek ve acil durumlarda hızlı müdahale etmek gibi kritik görevleri yerine getirirler.

Ebelerin İşyeri Hemşiresi Olması Mümkün Mü?

Bakanlık tarafından belgelendirilmiş hemşirelerin işyeri hemşireliği belgesine sahip olabileceğidir. Bu belgeye sahip olmak için belirli şartlar bulunur;

  • Hemşirelik mesleği için lisans mezunu olması gerekir.
  • Sağlık memuru statüsünde bulunma şartları gerekir.

Ebelerin işyeri hemşireliği statüsünde çalışabilmesi için mevcut yönetmeliklerde yer alan ebe unvanının işyeri hemşireliği konusunda geçerli sayılabilmesi için düzenlemeler yapılması gerekir. Ancak şu an için bu tür bir değişiklik yapılmadığından ebeler işyeri hemşireliği görevini yerine getirememektedir.

Aydın İşyeri Hemşireliği İş İmkanları Nelerdir?

Aydın işyeri hemşireleri iş imkanları açısından genellikle daha riskli ve tehlikeli işlerde görev yaparlar. Tehlikeli iş kategorisinde yer alan inşaat, maden işletmeleri, metal sanayi, kimyasal üretim tesisleri gibi kuruluşlar işyeri hemşiresi bulundurmayı zorunlu kılar.

İşletmelerin çalışan sayısı göz önüne alınarak işyeri hemşirelerinin çalışma süreleri belirlenir. Bu kapsamda;

  • 250’den fazla çalışanı olan işletmelerde her çalışan için aylık en az 20 dakika görev yapmalıdırlar.
  • 50 ile 249 çalışanı olan işletmelerde her çalışan için aylık en az 15 dakika
  • 10 ile 49 çalışanı olan işletmelerde her çalışan için aylık en az 10 dakika görev yapmalıdır.

Bu şekilde işyeri hemşireleri iş sağlığı ve güvenliği konularında çalışanların sağlığını korumak ve acil durumlarda hızlı müdahalede bulunmak gibi önemli görevleri üstlenir.

İşyeri Hemşirelerinin Mesai İçerisindeki Görevleri Nelerdir?

İşyeri hemşireleri işyeri hekimleri ile yakın bir iş birliği içinde çalışarak işletmenin sağlık ve güvenlik önlemlerini gözden geçirmeli ve iyileştirme önerileri sunmalıdır. Planlı bir şekilde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini değerlendirmeli ve işyeri hekimi ile birlikte kayıt tutarak raporlama yapmalıdır. Yeni başlayan veya işe geri dönen çalışanların sağlık muayenelerine destek olmalı ve bu süreçleri kayıt altına almalıdır. Ayrıca, çalışanlara sağlık eğitimi verme görevini üstlenerek bilgi aktarmalıdır. İşyeri hekiminin verdiği görevleri özenle yerine getirerek devam ettirmelidir. Çalışanların performansını artırmak ve gerektiğinde danışmanlık yapmak, işçilere destek sağlamak da işyeri hemşiresinin sorumlulukları arasında yer alır. İşyeri hemşireliği sertifikasının geçerlilik süresi 5 yıl olarak kabul edilir. Bu belge alındıktan sonra 5 yılın sonunda vize işlemlerinin mutlaka yapılması gerekir. Vize işlemleri yapılmazsa belgeler yenileme sürecine kadar askıya alınır.

 

 

 

Bize yazın

Bize ulaşın, en iyi teklifi verelim!

GÖNDER