Aydın İşyeri Hekimliği Eğitimleri

Aydın işyeri hekimi olarak görev yapabilmek için gerekli olan şartlar yasalar tarafından belirlenmiştir ve bu şartlardan biri işyeri hekimliği sertifikası sahibi olmaktır. Günümüzde 6 yıllık tıp fakültesinden mezun olanlar ve doktor unvanını alanlar hastaneler dışında farklı iş yerlerinde de işyeri hekimi olarak çalışabilirler.

İşyeri hekimi olabilmek için tıp fakültesinden mezun olmak gereklidir. Ancak tıp fakültesi mezunu olmak yeterli değildi, aynı zamanda özel işyeri hekimliği eğitimi almak ve işyeri hekimliği sertifikası sahibi olmak da gerekir.

Tıp fakültesini başarıyla tamamlamış ve kamu veya özel bir kurumda doktor olarak çalışan kişiler, işyeri hekimi olmak istediklerinde işyerinde sağlık muayenesine tabi tutulurlar. Ayrıca işyeri hekimliği sertifikası alabilmek için özel eğitim programlarına katılmak ve sınavlara girmek de gerekir. Bu şartlar işyeri hekimi olarak görev yapabilmek için karşılanması gereken önemli gerekliliklerdir.

Aydın İşyeri Hekimliği Sertifikası Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Aydın işyeri hekimliği kursu teorik bölümü, toplamda 180 saatlik eğitimi içerir ve çeşitli öğrenme yöntemlerini kapsar. Bu eğitimin ilk 90 saati asenkron yani offline olarak gerçekleşir. Ardından kalan 90 saatlik bölüm yetkili eğitmenler eşliğinde canlı olarak senkron olarak yapılır. Bunun yanı sıra işyeri hekimi adaylarının zorunlu olarak katılması gereken 40 saatlik bir uygulamalı eğitim de bulunur.

Toplamda 220 saatlik eğitim süresinden sonra işyeri hekimi adayları sertifikalarını alabilmek için bir sınava tabi tutulurlar. İşyeri hekimliği sertifikası elde etmek için bu sınavda başarılı olmak yani en az 70 puan almak gerekir.

Bu süreci takip ederek sertifika alarak işyeri hekimi olarak çalışmayı hedefleyen doktorlar, yasal olarak belirlenmiş bir zorunluluğu yerine getirmiş olurlar. İş sağlığı ve güvenliği alanında uzmanlaşmak isteyen hekimler için bu süreç önemlidir.

Aydın İşyeri Hekimliği Belgesini Kim Verir?

Kurumumuz tarafından sunulan işyeri hekimliği eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar bu eğitimlerin ardından yapılacak olan sınavlardan başarılı olduklarında belgelerini elde ederler. Bu belgeler, ilgili özel kurumlar tarafından düzenlenir ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulur. Ardından söz konusu belgeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sağlık ve Güvenlik Genel Müdürlüğü tarafından onaylanır. Onaylanan sertifikalar daha sonra adaylara teslim edilir. Bu süreç, işyeri hekimliği alanında eğitim alan ve sertifika sahibi olan kişilerin yasal olarak tanınmasını sağlar.

Aydın İşyeri Hekimliği Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Aydın işyeri hekimleri görevleri sadece reçete yazmak ya da iş alım muayeneleri ile sınırlı değildir. Asıl görevleri iş sağlığı ve güvenliği alanında koruyucu hekimlik uygulamaları yapmaktır. İşyeri hekimlerinin görev ve sorumlulukları şu şekildedir;

  • Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği alanında çeşitli bilgiler vermek
  • Çalışanların sağlık durumunu düzenli olarak izlemek ve sağlık sorunlarını erken teşhis etmek
  • İşyerindeki potansiyel tehlikeleri tespit ederek çalışanların sağlığını korumak için gerekli önlemleri almak
  • İşyerlerinde sağlıklı çalışma koşullarının oluşturulmasına yönelik rehberlik yapmak

 

Koruyucu hekimlik çalışma ortamında olası hastalık risklerini önceden tespit ederek hastalıkların önlenmesini amaçlar. Bu riskler, iş yöntemleri, çevresel etmenler veya işyerinin fiziksel koşulları gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Kimler İşyeri Hekimliği Eğitimi Alabilir?

Aydın işyeri hekimi eğitimi doktorların işyerlerinde iş güvenliği ve sağlığı alanında profesyonel hizmet sunmalarını amaçlayan bir programdır. Bu eğitimler hem teorik hem de pratik olarak iki aşamadan meydana gelir. Pratik eğitimler işyeri hekimi bulunan işyerlerinde gerçekleştirilir.

İşyeri hekimi eğitim programının temel hedefi işyerlerinde hekimlik hizmeti sunmayı amaçlayan doktorlara mesleki yeteneklerini geliştirme ve bu alanda uygulama fırsatı sunar. Türkiye’de tıp fakültesi mezunu olanlar veya yurtdışında tıp eğitimi almış ve diplomaları Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış doktorlar bu kursa katılarak işyeri hekimi olma yetkisi kazanabilirler.

Aydın İşyeri Hekimliği Sertifikası Kaç Yıl Geçerlidir?

İşyeri hekimliği sertifikası geçerlilik süresi sertifikanın resmi olarak onaylandığı tarihten itibaren 5 yıldır. Sertifika sahipleri bu belgeyi elde ettikleri tarihten itibaren 5 yıl boyunca kullanma hakkına sahiptirler. 5 yılın sonunda işyeri hekimliği sertifikasının geçerliliği sona erer. Bu nedenle sertifika sahipleri yeniden geçerlilik süresini uzatmak için belgeyi yeniden gözden geçirmelidir. Aydın işyeri hekimliği ile alakalı aklınıza takılan sorulara cevap bulmak için kurumumuz ile iletişime geçebilirsiniz.

Hemen Aşağıdaki Formu Doldurun ve Detaylı Bilgi Alın!



Bize yazın

Bize ulaşın, en iyi teklifi verelim!

GÖNDER